Prešovský kraj ocenil najlepších žiakov i učiteľov

21.06.2023 Prešov

Prešov 20. júna (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) po 13. raz ocenil najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl. Za svoje úspechy dosiahnuté v aktuálnom školskom roku si v utorok v Divadle Jonáša Záborského v Prešove prevzali plakety. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Vďaka dosiahnutým výsledkom aj na medzinárodnej úrovni, svojej angažovanosti v zlepšení stredoškolského vzdelávania a života školy robia nášmu kraju česť a to najlepšie meno. Zároveň sú motiváciou a inšpiráciou aj pre ostatných," upozornil predseda PSK Milan Majerský. Žiaci podľa neho preukázali svoj talent, cieľavedomosť, húževnatosť a výnimočné zručnosti, na ktorých môžu stavať vo svojom profesijnom živote. "Učitelia zas dokázali manažérske schopnosti, trpezlivosť a nasadenie v prístupe k vzdelávaniu a formovať zverencov tak, aby z nich vyrástli osobnosti s veľkým charakterom," dodal Majerský.

Plaketu Jána Amosa Komenského Sophista pro regione - Učiteľ múdrosti pre región si prevzalo spomedzi 56 nominovaných 15 učiteľov. O laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady na základe nominácií od riaditeľov škôl. Jeleňová konkretizovala, že šesť ocenených pedagógov je z prešovských škôl, traja z popradských a po jednom z Bardejova, Levoče, Kežmarku, Humenného, Starej Ľubovne a Vranova nad Topľou. "Mnohí z nich so svojimi zverencami dosiahli výnimočné výsledky v rôznych súťažiach a olympiádach na národnej i nadnárodnej úrovni, pripravili zaujímavé školské aktivity a zrealizovali viaceré zmysluplné školské projekty. Zasadali ako porotcovia v hodnotiteľských komisiách, venovali sa mimoškolskej činnosti a niektorí sa významne angažovali aj v štúdiu a výchove žiakov s viacnásobným postihnutím," upozornila hovorkyňa.

Plaketou Lux mentium - Svetlo poznania bolo ocenených aj 15 žiakov. Laureátov vybrala komisia zložená zo zástupcov Odboru školstva PSK. Ocenenie udelila šiestim žiakom z prešovských stredných škôl, dvom zo Starej Ľubovne a po jednom z Bardejova, Humenného, Kežmarku, Popradu, Sniny, Svitu a Vranova nad Topľou. "Ocenení žiaci majú široké spektrum záujmov, za sebou výnimočné úspechy v predmetových olympiádach a športových súťažiach, pracujú v redakciách školských časopisov, sú členmi školských parlamentov, autormi originálnych projektov a mnohí sa venujú aj dobrovoľníctvu," dodala Jeleňová.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 68 stredných škôl, dve jazykové, jedna škola v prírode a jeden školský internát. Súkromných a cirkevných škôl je na území kraja 34.
 

Vyberte región